L’AGRÍCOLA D’ULLDEMOLINS, LA PRIMERA COOPERATIVA CATALANA EN ELABORAR OLI D’OLIVA VERGE EXTRA ECOLÒGIC

L’alimentació saludable i els aliments ecològics estan de moda. Cada vegada són més les persones que volen cuidar la seva salut i que són més conscients de preservar el medi ambient. A la Cooperativa d’Ulldemolins fa anys que hi vam apostar, concretament va ser l’any 1996, quan una vintena dels 129 socis que hi havia aleshores ens vam endinsar en la proposta que ens va plantejar l’empresa Olis de Catalunya. Així que ens vam posar a conrear de manera ecològica les oliveres, convertint-nos en la primera cooperativa catalana i una de les primeres en tot l’Estat en elaborar oli d’oliva verge extra ecològic.

QUÈ ÉS L’AGRICULTURA ECOLÒGICA?

És un conjunt de sistemes de producció i d’elaboració d’aliments que combina els coneixements tradicionals amb les tècniques modernes més respectuoses amb el medi, obtenint aliments de màxima qualitat, conservant la fertilitat del sòl i la biodiversitat. S’aprofiten els recursos locals, sense l’aplicació de pesticides ni herbicides, fet que comporta molta més mà d’obra. L’agricultura ecològica implica no forçar la planta, que treballa segons el seu curs natural, comportant uns rendiments inferiors a l’agricultura convencional.

EL CONREU ECOLÒGIC A ULLDEMOLINS

Un dels motius que ha fet viable el conreu ecològic és la ubicació de les explotacions dels nostres oleïcultors. Ulldemolins està situat a la part nord de la comarca del Priorat, a l’anomenada Vall del Silenci, entre el Parc Natural de Montsant i la Serra La Llena, a uns 650 m d’altitud.

El clima fresc de muntanya fa que el nivell de plagues es mantinguin baixos. És una zona on no s’ha intensificat mai el conreu, de manera que es conserva un bon equilibri entre plaga-depredador. Així i tot, ocasionalment s’utilitza la captura massiva de plagues, tractaments esquer i d’altres tecnologies que ens permeten disminuir-ne la incidència. A d’altres indrets amb un clima més calorós, combatre aquests enemics amb aquests sistemes, no seria possible.

L’adobat es realitza amb fems compostats i adobs en verd, aquests permeten incrementar la fertilitat el sòl del qual es nodriran les oliveres. En cap moment es força l’alimentació de l’olivera, el cultiu agafa el que necessita. Lògicament, no s’usen fertilitzants de síntesi química.

El manteniment del sòl, a diferència de l’agricultura convencional, no admet la utilització d’herbicides, de manera que es llaura el sòl o es sega l’herba, amb la finalitat d’evitar la competència pel recurs aigua.

Les nostres oliveres centenàries, en aquestes condicions donen unes produccions d’olives acceptables i d’una qualitat excel·lent; fruit del clima, no pesticides, adobat equilibrat i manteniment del sòl.

L’OLI ECOLÒGIC D’ULLDEMOLINS

L’Oli La Llena ecològic que elaborem i comercialitzem a l’Agrícola d’Ulldemolins és un oli d’oliva verge extra, un suc natural d’oliva de la varietat arbequina, obtingut en fred, d’una sola extracció i només amb procediments mecànics. L’acurat procés de recol·lecció de l’oliva i la seva ràpida molturació assegura que el producte final no perdi cap de les seves qualitats. És un oli gustós i equilibrat, on hi destaca l’afruitat de l’oliva característic de la nostra zona de muntanya, ideal per consumir-lo tant en cru com per cuinar. A més, està emparat per la DOP Siurana. Aquest és l’organisme que mitjançant el seu segell en garanteix l’origen i la qualitat. Altrament, també està certificat pel Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE) que a través dels seus controls exhaustius assegura que no ha estat contaminat amb pesticides ni transgènics.

QUÈ ENS APORTEN ELS ALIMENTS ECOLÒGICS?

Com que són aliments que no han estat conreats amb cap producte de síntesi química, ens aporten un major valor nutritiu, són més equilibrats i saludables, amb un major potencial de les seves propietats organolèptiques i amb l’absència de residus . A més, tenen més polifenols, que són substàncies naturals antioxidants que ens ajuden a tenir un menor risc de patir malalties cardiovasculars, neurodegeneratives i alguns tipus de càncer.

Altrament, consumint aliments ecològics contribuïm a disminuir l’impacte sobre el medi ambient, apostar per la salut de les persones i la qualitat dels aliments. Hi ha arguments científics que mostren la producció ecològica com una alternativa per enfrontar-se als principals reptes que s’enfronta el planeta com la degradació del sòl, el canvi climàtic o la pèrdua de diversitat.

 

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *