Oli La Llena

 CARACTERÍSTIQUES

L’oli de la Cooperativa d’Ulldemolins és oli verge de qualitat extra, obtingut per procediments mecànics que no produeixen cap mena d’alteració de l’oli, conservant-ne els sabor, l’aroma i les característiques del fruit.

L’oli està compost majoritàriament per àcids grassos i la resta de components (de l’1 al 3 %) són els que defineixen el seu color, l’aroma i el sabor.

Sabor fruitat intens de tipus verd, amarg i picant en boca (sense ser desagradable). Tot i que té un cert nivell de dolçor, queda amagat per l’astringència i l’amargor que presenta. Aromes secundàries de tipus verd (herba molt clara, però també carxofa i ametlló, amb tocs de tomàquet i plàtan verd). La sensació global és d’un oli molt intens, però una mica «dur» en boca.

Val la pena destacar-ne la intensitat i riquesa del fruitat, que explica les clares connotacions vegetals que presenta en boca. És un oli excel·lent. (Comentari al perfil descriptiu del Pannell de Catalunya).

Gràfica de l'estudi organolèptic de l'oli d'Ulldemolins de la temporada 08/09

Oli fruitat verd intens. Picant i amarg mitjos. Equilibrat.

L’Oli d’oliva té grans propietats medicinals:

 • Disminueix els nivells de colesterol a la sang.
 • Protegeix enfront de malalties del cor.
 • Redueix la pressió arterial.
 • Ajuda a controlar la diabetis.
 • Protegeix de certs tipus de càncer.

A més l’oli és una font de bellesa: barrejat amb essències o aromes s’ha utilitzat com a hidratant, a més aporta lluentor, vitamines i prevé les puntes obertes dels cabells. És un embellidor i tonificador de la pell.

DENOMINACIÓ D’ORIGEN PROTEGIDA «SIURANA»

El Consell Regulador de la Denominació D’Origen Protegida Siurana és l’organisme creat per controlar i garantir que l’oli emprat sota aquesta denominació ha estat produït dins la zona de la mateixa, elaborat complint la seva normativa i controlat segons els seus paràmetres de qualitat, i tot això d’acord amb el seu reglament (Ordre Ministerial del 19-11-79. B.O.E. 13-12-79. Reglament 2081/92 del Consell U.E.).

És un òrgan administratiu col·legiat, constituït democràticament per representants dels sectors de la producció, l’elaboració, la comercialització i l’exportació de la zona de producció.

Logotip de la Denominació d'Orígen Siurana

El Consell Regulador certifica que l’oli comercialitzat amb D. O. P. (Denominació d’Origen Protegida) «Siurana» ha estat:

 1. Produït a la zona geogràfica que abasta la Denominació.
 2. Elaborat segons la seva pròpia normativa.
 3. Controlat segons els seus paràmetres de qualitat.

La Zona de Producció s’estén per una franja de la província de Tarragona, perpendicular a la mar Mediterrània que, des del seu interior, travessa de nord-oest a sud-est les següents comarques:

 • El Priorat
 • El Baix Camp
 • La Ribera d’Ebre
 • El Tarragonés
 • L’Alt Camp
 • El Baix Penedés
 • La Conca de Barberà

La zona de molta, emmagatzematge i envasat es troba integrada pels termes municipals que formen la zona geogràfica de la Denominació.